AB Savunma Bakanları, üye ülkelerin savunma projelerindeki uyumsuzlukları ve savunma sanayiinin üretimini artırma gerekliliğini Brüksel’de masaya yatırdı. Ukrayna ve Orta Doğu’daki gelişmeler de gündemdeydi.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin savunma projelerinin büyük çoğunluğunun birbiriyle uyumlu olmadığı Brüksel’de düzenlenen AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde duyuruldu. Toplantıya katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, mevcut durumun işbirliğini zorunlu kıldığını belirtti.
Avrupa Savunma Ajansı’nın (EDA) da yer alacağı toplantıda inovasyon ve ortak projelere ağırlık verileceği ifade edildi. Borrell, üye ülkeler arasındaki uyumsuz projelerin fazlalığına dikkat çekerek, hem ortak tedarik hem de inovasyon alanlarında işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Savunma sanayi temsilcilerinin de hazır bulunacağı toplantıda, ciddi finansman sağlanmasına rağmen savunma sanayiinin üretimini yeterince artıramadığı ve hızlandıramadığı gözlemlendi. Borrell, savunma üretiminin çok daha hızlı artırılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, ortak tedarik mekanizmalarıyla ihtiyaç duyulan savunma kapasitesinin iç kaynaklarla üretilmesi gerekliliğine işaret edildi. Bu durum, AB’nin savunma bağımsızlığını güçlendirme hedefi doğrultusunda atılması gereken adımları ortaya koyuyor.
Toplantının diğer önemli gündem maddeleri arasında Ukrayna’ya yönelik destek ve Orta Doğu’daki gelişmeler yer aldı. Ukrayna Savunma Bakanı Mihaylo Fedorov’un da katılacağı zirvede, Ukrayna’ya sağlanacak 90 milyar avroluk kredinin kullanımı ve acil ihtiyaçların karşılanması ele alınacak.
Orta Doğu’daki gelişmeler kapsamında, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) görev süresinin sona ereceği hatırlatıldı. Avrupalı ülkeler arasında Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne destek amacıyla yeni bir misyon oluşturulması yönünde bir eğilim olduğu belirtildi. UNIFIL’in yerine geçecek Avrupa misyonu için siyasi iradenin yeterliliği değerlendirilecek.
Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelere de değinilecek. AB’nin Kızıldeniz’deki Aspides Misyonu’nun operasyonel planında değişiklik yapılması gerektiği ifade edildi. Üye ülkelerin Aspides Misyonu’nu güçlendirmesi ve daha fazla gemi tahsis etmesi durumunda, gerekli operasyonel yapının mevcut olduğu kaydedildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap