Küresel piyasalar, ABD’den gelecek veriler ve jeopolitik gelişmelerle şekilleniyor. Teknoloji hisselerindeki dalgalanmalar ve faiz politikası beklentileri piyasalarda belirleyici oluyor.
Küresel piyasalar, jeopolitik riskler ve teknoloji sektöründeki gelişmelerin etkisiyle yön bulmaya devam ediyor. Yapay zeka hisselerindeki rekor yükselişlerin ardından yatırımcı ilgisinin azalması, teknoloji odaklı iyimserliği zayıflattı. ABD’li çip üreticisi Broadcom’un gelir tahminlerinin beklentilerin altında kalması, teknoloji hisselerindeki sert yükselişleri durdurdu.
Jeopolitik gerilimlere rağmen, Orta Doğu’da ABD ile İran arasında bir anlaşma beklentisi piyasalardaki satış baskısını dengeledi. ABD Temsilciler Meclisi’nin İran’a yönelik saldırıların sona ermesini öngören tasarısı, küresel risk algısını bir miktar azalttı. ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri ile görüşerek anlaşma zemini arayabileceğini belirtti.
Makroekonomik açıdan, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvuru sayısı 30 Mayıs haftasında 225 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı. Bu hafta ABD iş gücü piyasası verileri piyasaların ana gündemi olmayı sürdürüyor. Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gidebileceği tahminlerinin güçleneceğini öngörüyor.
Para politikası cephesinde Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip ediliyor. Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid, faiz oranlarını sabit tutmak veya enflasyonu kontrol altına almak amacıyla artırmak arasında bir denge kurulması gerektiğini ifade etti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise para politikasının mevcut konumunun iyi olduğunu ancak ekonomik belirsizliklerin gelecekteki faiz oranları hakkında net bir görüş oluşturmayı zorlaştırdığını belirtti.
Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47’de, dolar endeksi ise 99,4 seviyesinde seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı 94,4 dolar, altının onsu ise 4.445,3 dolardan işlem görüyor.
New York borsasında dün karışık bir seyir izlendi. Teknoloji şirketlerinde düşüşler yaşanırken, makroekonomik veriler ekonominin dirençli kaldığını gösterdi. Dow Jones endeksi yüzde 1,73 artışla 51.657,89 puanla rekor kırarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 yükseldi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,09 geriledi.
Avrupa borsaları, ateşkes haberleri ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmelerin etkisiyle alış ağırlıklı seyretti. Almanya DAX 40 endeksi yüzde 0,60, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 1,15, İtalya FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,27 ve İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 değer kazandı.
Asya borsaları ise teknoloji hisselerindeki satış baskısıyla Çin hariç negatif bir seyir izledi. Güney Kore Kospi endeksi yüzde 4,9, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,8 düşüş kaydetti. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 arttı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,67 değer kaybederek 13.872,25 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru 46,0740 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde bugün enflasyon verisi yatırımcıların odağında olacak. Mayıs ayı enflasyonunun aylık yüzde 1,65, yıllık ise yüzde 32,53’e çıkması bekleniyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap