SON DAKİKA
--:--:--

Fitch Türkiye Kredi Notunu BB- Olarak Teyit Etti Görünüm Durağan

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ olarak teyit etti ve görünümünü ‘durağan’ olarak açıkladı. Düşük kamu borcu ve dayanıklı bankacılık sektörü öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Fitch Türkiye Kredi Notunu BB- Olarak Teyit Etti Görünüm Durağan

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini tamamlayarak uzun vadeli kredi notunu teyit etti. Kurum, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ olarak belirlerken, not görünümünü ise ‘durağan’ olarak açıkladı.

Türkiye Ekonomisi Güçlü Yönleriyle Öne Çıktı

Fitch Ratings’in açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunu destekleyen temel unsurlar sıralandı. Düşük kamu borcu, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, ‘BB’ not grubundaki ülkelerin ortalamasına göre yüksek kişi başına düşen gelir seviyesi öne çıkarıldı. Ayrıca, stres dönemlerinde dahi dış finansmana erişimini sürdürme geçmişi ve dayanıklı bankacılık sektörü de notu olumlu etkileyen faktörler arasında yer aldı.

Kuruluş, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranının yüzde 4 civarında olduğunu değerlendiriyor. Bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 2,8 olarak öngörülürken, gelecek yıl için bu oranın yüzde 4,4’e yükselmesi bekleniyor.

Açıklamada, Türkiye’deki enflasyonun haziran ayındaki yüzde 32 seviyesinden 2026 yılı sonuna kadar yüzde 29,5’e gerileyeceği öngörüldü. Bu düşüşte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) attığı adımların etkili olması bekleniyor.

TCMB’nin fonlama maliyetini 300 baz puan artırması ve kredi limitlerini sıkılaştırması, uluslararası rezervlerde kısmi toparlanmayı destekledi. Kurum, brüt döviz rezervlerinin 2026 sonunda 167 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Bu durum, özellikle dış finansman ihtiyacındaki azalmayla birlikte ülkenin dış tamponlarının güçlenmesine katkı sağlayacak.

Fitch, enflasyondaki düşüşü destekleyen sıkı para politikası duruşunun korunacağına yönelik güvenin artması durumunda kredi notunda yükseliş yaşanabileceğine işaret etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Jeopolitik Gerilimler ve Teknoloji İyimserliği Küresel Piyasaları Şekillendiriyor
Jeopolitik Gerilimler ve Teknoloji İyimserliği Küresel Piyasaları Şekillendiriyor
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Teknoloji Hisselerinde Baskı Altında
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Teknoloji Hisselerinde Baskı Altında
Ticaret Bakanlığı’ndan Güvensiz Ürünlere 8,6 Milyon TL Ceza
Ticaret Bakanlığı’ndan Güvensiz Ürünlere 8,6 Milyon TL Ceza
Darphane Yılın İlk Yarısında 9.8 Milyon Altın Bastı
Darphane Yılın İlk Yarısında 9.8 Milyon Altın Bastı
Türkiye’de Haziran Son 56 Yılın En Sıcak 11. Ayı Oldu
Türkiye’de Haziran Son 56 Yılın En Sıcak 11. Ayı Oldu
Türkiye’den Yılın İlk Yarısında 1 Milyar Doları Aşan Halı İhracatı
Türkiye’den Yılın İlk Yarısında 1 Milyar Doları Aşan Halı İhracatı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.