AB liderleri, Brüksel’deki zirvede Birlik’in genişlemesi ve iç reformları ele aldı. Yeni üyelere hazırlık için reformların şart olduğu vurgulandı.
Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de düzenlenen zirvenin ilk gününde Birlik’in yeni üyelere hazırlanması amacıyla iç reformların şart olduğunu belirtti. Liderler, genişleme ve reformlar başlığı altında stratejik görüşmelerin ardından sonuç metnini kabul etti.
Zirvede kabul edilen sonuç metnine göre, genişlemenin barış, güvenlik, istikrar ve refah için jeostratejik bir yatırım olduğu teyit edildi. Bu sürecin Avrupa vatandaşlarının ekonomik ve sosyal koşullarını iyileştirmesi, ülkeler arasındaki farklılıkları azaltması ve Birliğin temel değerlerini güçlendirmesi hedefleniyor.
Metinde, daha fazla üyeye sahip bir AB perspektifi doğrultusunda hem gelecekteki üye ülkelerin hem de Birliğin katılım anında hazır olması gerektiği vurgulandı. Bu durum, sürecin sağlıklı ilerlemesi için kritik önem taşıyor.
Aday ülkelere, hukukun üstünlüğü başta olmak üzere reform çabalarını sürdürmeleri çağrısı yapıldı. Katılım sürecinin liyakate dayalı olduğu ve her adayın kendi ilerlemesi temelinde yol aldığı yinelendi.
AB’nin de iç çalışmalarını ve reformlarını ilerletmesi, uzun vadeli hedeflerini ve bu hedeflere ulaşma yollarını belirlemesi gerektiği kaydedildi. Üyeliğe en yakın aday Karadağ ile katılım antlaşmasının hazırlanmasına yönelik devam eden çalışmalar memnuniyetle karşılandı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap