Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kamerun’daki DTÖ 14. Bakanlar Konferansı’nda kural bazlı küresel ticaret ve gelişmekte olan ülkelerin hakları için yoğun diplomasi yürüttü.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 25-26 Mart tarihlerinde Kamerun’un başkenti Yaounde’de düzenlenen DTÖ 14. Bakanlar Konferansı’nda yoğun diplomasi trafiği yürüttü. Bakan Bolat, Türkiye’nin kural bazlı, adil ve kapsayıcı küresel ticaret sistemine bağlılığını vurgularken, özellikle gelişmekte olan ülkelerin haklarını gözeten yapıcı bir yaklaşım sergiledi. Bu temaslar, Türkiye’nin uluslararası platformdaki etkin rolünü pekiştirdi.
Bakan Bolat, konferans programına Türkiye’nin Yaounde Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek başladı. Büyükelçi Volkan Öskiper ile bir araya gelen Bolat, Kamerun başta olmak üzere Afrika kıtasıyla ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularını kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Bu görüşme, Türkiye’nin Afrika’daki ekonomik varlığını güçlendirme hedefini ortaya koydu.
DTÖ 14. Bakanlar Konferansı kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştiren Bakan Bolat, Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Jamaal Mohamed Hassan, Gana Ticaret, Tarımsal İşletme ve Sanayi Bakanı Elizabeth Ofosu-Adjare, Singapur Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Grace Fu, Güney Kore Ticaret Bakanı Yeo Han-Koo ve Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sjoerd Sjoerdsma ile bir araya geldi.
Ayrıca Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanı Peter Kyle, AB Ticaret ve Ekonomik Güvenlik Komiseri Maros Sefcovic, ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ve Pakistan Devlet Bakanı Bilal Azhar Kayani ile de önemli görüşmeler yaptı. Bu temaslar, küresel ticaretin geleceği üzerine stratejik iş birliklerinin zeminini oluşturdu.
Konferansın açılış oturumunda konuşan Bakan Bolat, Türkiye’nin kural bazlı uluslararası ticaret sisteminin önemi, gelişmekte olan ülkelerin haklarının korunması ve küresel refahın dengeli şekilde artırılması konularındaki duruşunu aktardı. Türkiye, bu konularda uluslararası arenada aktif bir rol üstlendiğini gösterdi.
Program kapsamında sosyal sorumluluk ve kültürel temaslar da gerçekleşti. Bakan Bolat, Yaounde’de TİKA tarafından kurulan “Sokak Çocuklarına Serigrafi Baskı Atölyesi”ni ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Yaklaşık 180 gencin eğitim aldığı bu proje, sokakta yaşayan çocukların meslek edinerek üretime katılmalarını hedefliyor.
Ticaret Bakanı Bolat, Kamerun Futbol Federasyonu Başkanı ve efsanevi futbolcu Samuel Eto’o ile de bir araya geldi. Görüşmede sporun birleştirici gücü ile Türkiye-Kamerun dostluğunun kültürel alanlarda güçlendirilmesi konuları ele alındı. Bu buluşma, diplomatik ilişkilerin ötesinde kültürel bağların önemini vurguladı.
DTÖ 14. Bakanlar Konferansı boyunca Ticaret Bakanı Bolat’ın gerçekleştirdiği temaslar, çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesi, küresel ticarette adaletin sağlanması, gelişmekte olan ülkelerin desteklenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi başlıklarında Türkiye’nin vizyonunu ortaya koydu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap