11 ülkenin dışişleri bakanları, İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na uluslararası sularda düzenlediği saldırıyı ve aktivist gözaltılarını kınadı.
Türkiye, Brezilya, Ürdün, Pakistan, İspanya, Malezya, Bangladeş, Kolombiya, Maldivler, Güney Afrika ve Libya dışişleri bakanları, 30 Nisan 2026 tarihinde ortak bir açıklama yayımladı. Bakanlar, İsrail’in uluslararası sularda Gazze’deki insani felakete dikkat çekmeyi amaçlayan barışçıl Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırısını şiddetle kınadı. Açıklamada, insani yardım aktivistlerinin hukuka aykırı şekilde gözaltına alınmasının uluslararası hukukun açık ihlali olduğu belirtildi.
Ortak açıklamada, dışişleri bakanları sivil aktivistlerin güvenliğinden derin endişe duyduklarını ifade etti. İsrail makamlarına, gözaltına alınan bu kişilerin derhal serbest bırakılması için gerekli tedbirleri alma çağrısı yapıldı. Bu eylemlerin uluslararası insancıl hukuka da aykırı olduğu vurgulandı.
Bakanlar, uluslararası toplumu da sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. Uluslararası hukuku muhafaza etme, sivilleri koruma ve bu ihlaller karşısında hesap verebilirliği sağlama yönündeki ahlaki ve hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiği belirtildi. Bu çağrı, benzer olayların önlenmesi ve uluslararası düzenin korunması hedefini taşıyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap