SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Yumaklı TMO’nun Hasat Dönemi Hazırlığını Açıkladı 20 Milyon Ton Depolama Kapasitesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TMO’nun hasat dönemine 20 milyon ton depolama kapasitesiyle hazır olduğunu duyurdu. Kuraklık ve donun etkisinin azalmasıyla üretimde artış bekleniyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Yumaklı TMO’nun Hasat Dönemi Hazırlığını Açıkladı 20 Milyon Ton Depolama Kapasitesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Danışma Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeni hasat dönemine 20 milyon tonluk depolama kapasitesiyle hazır olduğunu bildirdi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı.

Bakan Yumaklı, tarımın stratejik bir planlama işi olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliği ve bölgesel gerilimlerin küresel üretim maliyetleri ve tedarik zincirlerini etkilediğini belirtti. Bu doğrultuda Bakanlığın tüm adımlarını planlı ve programlı attığını ifade eden Yumaklı, tarımın teknolojiyle entegrasyonunun bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Üretim Vizyonu ve Kaynaklar Güçleniyor

Yumaklı, Türkiye’de tarım sektöründe gelecek vizyonunu pekiştiren gelişmeler yaşandığını aktardı. Son 7 aylık verilere göre, son 66 yılın en yağışlı yılının geride bırakıldığını ve baraj doluluk oranlarının ortalama yüzde 75’in üzerine çıktığını belirtti. Bu durumun, bu yıl sulama ile ilgili sorun yaşanmayacağının göstergesi olduğunu ekledi.

Geçen seneki zirai don ve kuraklık nedeniyle düşen üretimin bu sene toparlanacağını, hatta bazı ürünlerde rekorlar kırılabileceğini öngören Bakan Yumaklı, TMO’nun 20 milyon tonluk depolama kapasitesiyle yeni hasat dönemine hazır olduğunu yineledi. İki yıl önce başlatılan üretim planlaması ve hayvancılık yol haritasının meyvelerini vermeye başladığını, yeni destekleme modelinin ise kadınları ve gençleri ön plana alacak şekilde sisteme entegre edildiğini kaydetti.

Ziraat odalarıyla işbirliğinin daha da ileriye taşınması için protokoller imzalandığını belirten Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi veri girişi ve kabul işlemlerinin yürütülmesi için TZOB ile yapılan protokolün ilk etapta üç ilde başladığını ve geçen yıl 21 ile yayıldığını anlattı. Bu yıl sistemin hazır olan diğer odaları da kapsayacağını ifade etti.

IPARD kapsamında hayata geçirilen danışmanlık hizmetleriyle ziraat odalarındaki 600’ün üzerinde uzman danışmana eğitim desteği verilmeye devam edileceğini bildirdi.

‘Algı Operasyonlarına İzin Vermeyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Türkiye Tarım ve Gıda Sektörünün İstihdam ve Kırsal Refah İçin Dönüşüm Projesi’nin sektöre yeni bir sayfa açtığını dile getiren Yumaklı, proje kapsamında krediye erişim sorunu yaşayan birincil üretim yapan çiftçiler için yaklaşık 500 milyon dolarlık kredi hacmi oluşturulacağını açıkladı. Yaklaşık 400 bin çiftçinin ürünlerini pazarlayabileceği yeni kanallar oluşturulacağını ve 250 bin vatandaşa istihdam sağlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yumaklı, bazı çevrelerin ‘tarım bitti’ diyerek çiftçilerin moralini bozmaya ve tüketicileri tedirgin etmeye çalıştığını gözlemlediklerini söyledi. Bu tür algı operasyonlarına izin verilmeyeceğini vurgulayan Bakan, sektörün en büyük cevabının tarladaki üretim, stokların doluluğu ve sergilenen birliktelik olduğunu ifade etti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise Ekim 2025’ten itibaren ülke genelinde yağışların normalin üzerinde seyrettiğini ve ekim alanlarındaki artışın buğday ve arpa üretiminde bereketi beraberinde getirdiğini dile getirdi. Artan nem oranının bazı bölgelerde pas hastalığına yol açtığını ve üreticilerin bu hastalıkla mücadelesinin sürdüğünü aktardı.

Bayraktar, bölgelerindeki jeopolitik gerilim nedeniyle mazot ve gübre gibi girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, üreticilerin endişelerinin giderilmesi ve emeğinin korunması için TMO’nun, üretim maliyetlerindeki artışları ve refah payını göz önünde bulundurarak alım fiyatlarını açıklamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Bursa Otomotiv Üretiminde Yüzde 35,5’lik Payla Lider
Bursa Otomotiv Üretiminde Yüzde 35,5’lik Payla Lider
TPAO ve Petrogas’ın Kırklareli Petrol Arama Ruhsatı 2032’ye Kadar Uzatıldı
TPAO ve Petrogas’ın Kırklareli Petrol Arama Ruhsatı 2032’ye Kadar Uzatıldı
İstanbul Havalimanları Yılın İlk Yarısında 63 Milyon Yolcu Ağırladı
İstanbul Havalimanları Yılın İlk Yarısında 63 Milyon Yolcu Ağırladı
Kimyevi Maddeler İhracatı İlk Yarıda Rekor Kırdı
Kimyevi Maddeler İhracatı İlk Yarıda Rekor Kırdı
TİGEM 220 Bin Damızlık Hayvanı Üreticilerle Buluşturacak
TİGEM 220 Bin Damızlık Hayvanı Üreticilerle Buluşturacak
Türk Gemi ve Yat Sektörü İhracatında 1.5 Milyar Dolar Aşıldı
Türk Gemi ve Yat Sektörü İhracatında 1.5 Milyar Dolar Aşıldı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.