ABD ve İran arasındaki müzakerelerde kriz patlak verdi. İran, Pakistan’a heyet göndermeyeceğini açıklarken, ABD Başkan Yardımcısı Vance’in İslamabad ziyareti askıya alındı.
ABD ve İran arasındaki tansiyonun yükselmesiyle müzakerelerin ikinci turu belirsizliğe sürüklendi. İran, müzakereler için Pakistan’a heyet göndermeyeceğini ABD’ye bildirdi. Bu gelişme üzerine ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Pakistan ziyareti de askıya alındı.
İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’na göre, Tahran yönetimi müzakerelerin ikinci turu için çarşamba günü Pakistan’da bulunmama kararını kesinleştirdi. Bu karar, Pakistan aracılığıyla ABD’ye iletildi. İranlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, ateşkesin sürekli ihlal edildiğini ve ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndaki deniz ablukasının savaş girişimi olduğunu belirtmişti.
Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Pakistan ziyareti askıya alındı. Yetkili, Tahran’ın ABD’nin müzakere pozisyonlarına yanıt vermemesini gerekçe göstererek Vance’in İslamabad’a gidişinin ertelendiğini ancak ziyaretin yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti. Beyaz Saray konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.
ABD medyasına yansıyan haberlerde, Vance’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump başkanlığında devam eden bir politika toplantısına katıldığı belirtildi.
Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, ABD ile İran arasındaki ikinci tur müzakere olasılığına ilişkin yaptığı açıklamada, İran heyetinin İslamabad’daki görüşmelere katılımına yönelik Tahran’dan resmi yanıtın beklendiğini aktardı. Tarar, Pakistan’ın arabulucu olarak İran ile temas halinde olduğunu ve diplomasi ile diyalog yolunu takip ettiğini vurguladı.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a başlattığı saldırılar sonrası bölgeye yayılan savaşın ardından 8 Nisan’da ABD ile İran arasında geçici ateşkes ilan edilmişti. Washington ve Tahran yönetimleri, 11 Nisan’da Pakistan aracılığıyla İslamabad’da müzakereler yürütmüş ancak görüşmelerden sonuç alınamamıştı. Katar’ın Al Jazeera televizyonu, İranlı ön müzakere heyetinin ABD ile görüşmeler için İslamabad’a geldiğini iddia etmiş, ancak İran bu iddiayı doğrulamamış veya heyet gönderme kararı aldığını açıklamıştı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap